Mesto od zverejnenia zoznamu dlžníkov získalo do pokladne 50.000 eur

03.07.2012 Prešov

Prešov 3.júla (TASR) – Mesto Prešov v priebehu niekoľkých týždňov zaznamenalo prvé pozitívne výsledky v súvislosti s dlhmi voči samospráve. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová dnes pre TASR uviedla, že zverejnenie zoznamu dlžníkov na internete sa ukazuje ako správny krok, čo potvrdzujú aj súčasné čísla.
"V priebehu troch mesiacov počet daňových dlžníkov klesol o 100, čo je vo finančnom vyjadrení viac 50.000 eur, ktoré pribudli do mestskej kasy," konštatovala hovorkyňa.
Dodala, že radnica zverejnila príslušné údaje podľa stavu k 31. decembru minulého roka. Išlo o tých dlžníkov, u ktorých úhrnná suma v prípade fyzických osôb presiahla sumu 160 eur a u právnických 1.600 eur.
Podľa hovorkyne spôsob akým sa zoznam zverejňuje je výhodný tým, že automaticky priebežne údaje o dlžníkoch aktualizuje. Ide o identifikačné údaje i dlžnú sumu, ktorá je v evidencii vnútorného informačného systému mestského úradu.
Gazdová Pripomenula, že voči mnohým dlžníkom správca dane vykonal úkony zabezpečenia ich majetku záložným právom, nedoplatky sú vymáhané v exekučnom konaní.
Hovorkyňa dodala, že informatici na prešovskej radnici predstavili spomínaný systém aj kolegom z iných mestských samospráv. Podobným spôsobom vraj začali zverejňovať dlhy aj v ďalších troch krajských mestách, ale aj v Liptovskom Mikuláši či Partizánskom
Prostredníctvom internetu sa podľa hovorkyne mestu už rok darí poskytovať aj iné zaujímavé verejne dostupné údaje z informačného systému mesta. Na webovej stránke v sekcii Užitočné informácie, e-government sú zverejňované informácie napríklad o demografickej štruktúre obyvateľstva, prevádzkach a ich otváracích hodinách, štruktúre a aktuálnom čerpaní mestského rozpočtu či evidencii psov.
Mariana Hurná z oddelenia informatiky mestského úradu doplnila, že ohlasy na zavedenie tejto novinky prichádzajú od obyvateľov mesta, ale na stránky sa pripájajú aj ľudia zo zahraničia.
"Pripravuje sa spustenie ďalších funkcií, kde po vytvorení osobného prístupového účtu, bude môcť každý nahliadnuť do svojej osobnej agendy v informačnom systéme radnice. To bude platiť pre občanov i podnikateľské subjekty," uzavrela Hurná.
 

Vyberte región